Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Susamovo ulje

Susamovo ulje, koje nastaje od semenki susama, nije toliko rasprostranjeno kao sto su to neka druga biljna ulja, ali je zapravo jedno od najzdravijih biljnih ulja. Sicusne zuckasto-smedje semenke susama poticu sa africkog kontinenta, a u manjim kolicinama mogu se naci i na indijskom potkontinentu.

Zdravstvene prednosti susamovog ulja su ogromne. Ono ima moc da pospesuje rast i regeneraciju kostiju, poboljsava i odrzava zdravlje koze i kose, umanjuje upale, podstice varenje, snizava krvni pritisak, ublazava osecaj teskobe i depresije, blagotvorno utice na zdravlje srca i jos dosta toga...

Zahvaljujuci svemu tome, susamovo ulje u poslednjih nekoliko godina stice sve vecu popularnost i sve se vise upotrebljava. S obzirom na to da je relativno jeftino, moze se koristiti u kuvanju raznih jela, sto inace spada u tradiciju azijske kuhinje, narocito japanske i kineske.

Zavidna kolicina vitamina, minerala i drugih organskih materija pruzaju mnogo razloga zbog kojih se susamovo ulje smatra toliko zdravim. Na slici vidimo kakve nam se dobrobiti nude ukoliko susamovo ulje uvrstimo u redovnu ishranu.

Susamovo ulje

Pored toga, ulje od susama se preporucuje u praktikovanju masaze, jer ima izuzetno blagotvoran uticaj na telo i kozu. Iz istog razloga svetske kozmeticke kuce ga rado dodaju kao sastojak u proizvodnji svojih krema i preparata za negu koze.

* * *

Napomena: Osobe koje piju anti-koagulant tablete pre upotrebe susamovog ulja trebaju se posavetovati sa svojim lekarom, jer se u njemu izmedju ostalih nalazi i vitamin K koji ima uticaj na zgrusavanje krvi i moze dovesti do poremecaja vrednosti INR-a (International Normalized Ratio). A svi ostali trebaju znati da je susamovo ulje vrlo kaloricno, kao sto je i svako drugo ulje, te da se u 100 grama ulja nalazi oko 40% ukupnih dnevnih kalorijskih potreba odraslog organizma. Zato - bez preterivanja!Mozda ce vas zanimati:

Masline i maslinovo ulje

Lan i laneno ulje

SusamSvi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana