Susamovo ulje

Susamovo ulje, koje nastaje od semenki susama, nije toliko rasprostranjeno kao sto su to neka druga biljna ulja, ali je zapravo jedno od najzdravijih biljnih ulja. Sicusne zuckasto-smedje semenke susama poticu sa africkog kontinenta, a u manjim kolicinama mogu se naci i na indijskom potkontinentu.

Zdravstvene prednosti susamovog ulja su ogromne. Ono ima moc da pospesuje rast i regeneraciju kostiju, poboljsava i odrzava zdravlje koze i kose, umanjuje upale, podstice varenje, snizava krvni pritisak, ublazava osecaj teskobe i depresije, blagotvorno utice na zdravlje srca i jos dosta toga...

Zahvaljujuci svemu tome, susamovo ulje u poslednjih nekoliko godina stice sve vecu popularnost i sve se vise upotrebljava. S obzirom na to da je relativno jeftino, moze se koristiti u kuvanju raznih jela, sto inace spada u tradiciju azijske kuhinje, narocito japanske i kineske.

Zavidna kolicina vitamina, minerala i drugih organskih materija pruzaju mnogo razloga zbog kojih se susamovo ulje smatra toliko zdravim. Na slici vidimo kakve nam se dobrobiti nude ukoliko susamovo ulje uvrstimo u redovnu ishranu.

Susamovo ulje

Pored toga, ulje od susama se preporucuje u praktikovanju masaze, jer ima izuzetno blagotvoran uticaj na telo i kozu. Iz istog razloga svetske kozmeticke kuce ga rado dodaju kao sastojak u proizvodnji svojih krema i preparata za negu koze.

* * *

Napomena: Osobe koje piju anti-koagulant tablete pre upotrebe susamovog ulja trebaju se posavetovati sa svojim lekarom, jer se u njemu izmedju ostalih nalazi i vitamin K koji ima uticaj na zgrusavanje krvi i moze dovesti do poremecaja vrednosti INR-a (International Normalized Ratio). A svi ostali trebaju znati da je susamovo ulje vrlo kaloricno, kao sto je i svako drugo ulje, te da se u 100 grama ulja nalazi oko 40% ukupnih dnevnih kalorijskih potreba odraslog organizma. Zato - bez preterivanja!Mozda ce vas zanimati:

Masline i maslinovo ulje

Lan i laneno ulje

SusamSvi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2017. Sva prava zadržana