Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Priroda leči sve - Blog

Mitovi, priče i naučne činjenice o zdravlju i prirodnom lečenju

Stare priče o prirodnom lečenju nisu vise samo mitovi već naučne činjenice. Zbog čega je nesto sasvim prirodno dobro za zdravlje a zbog čega možda bas i nije, nauka nam na osnovu dokazanih činjenica potvrdjuje, demantuje i objasnjava. Takva naučna istraživanja se u ogromnom broju laboratorija svakodnevno obavljaju. Oduvek se znalo da odredjene biljke i namirnice imaju važan uticaj na zdravlje ljudi, a danas se zna da je to zbog odredjenih supstanci koje se u njima nalaze. Zato je veoma važno poznavati prirodne supstance, jer to znanje već spada u osnovno obrazovanje. Ono nam pomaže da očuvamo dobro zdravstveno stanje, ali i da se lakse izlečimo ako se razbolimo. Zato će na nasem blogu takve i slične teme pronaći svoje mesto - za sve one koji žele da znaju vise. Osim toga, objavljivaćemo i dopunske tekstove na već obradjene teme, da bismo vam pružili sto vise informacija o zdravlju i prirodnom lečenju.


Da li je kafa stetna za zdravlje?

KafaKafa je siroko rasprostranjen napitak, kako kod pojedinaca, tako i u drustvenom zivotu, zbog blagotvornog uticaja na raspolozenje i radnu sposobnost. Ono sto kafu cini onim sto jeste je kofein. Kofein je aktivna supstanca koja deluje nadrazajno na centralni nervni sistem, stimulise rad srca, opusta tonus misica bronhija i raznoliko utice na krvne sudove i krvni pritisak.


Brokoli protiv osteoartritisa

Brokoli protiv osteoartritisaBrokoli je pravi neprijatelj osteoartritisa, ustanovljeno je na Royal Veterinary College u Londonu, a evo i zasto. Nakon detaljnih istrazivanja potvrdjeno je da supstanca koja se nalazi u brokoliju moze posluziti kao moguci lek protiv osteoartritisa, a zove se sulforafan.

Testovi su pokazali da klice, kupus a narocito brokoli blokiraju odredjene enzime koji uticu na propadanje hrskavice.


Susamovo ulje

Susamovo uljeSusamovo ulje, koje nastaje od semenki susama, nije toliko rasprostranjeno kao sto su to neka druga biljna ulja, ali je zapravo jedno od najzdravijih biljnih ulja. Sicusne zuckasto-smedje semenke susama poticu sa africkog kontinenta, a u manjim kolicinama mogu se naci i na indijskom potkontinentu.

Zdravstvene prednosti susamovog ulja su ogromne.


Brojanjem protiv bolova

Brojanjem protiv bolovaJapanski naucnici dosli su do zakljucka da brojanje moze eliminisati osecaj bola. Tomoko Higashi iz Yokohame u Japanu (University Medical Center Kanagawa) predvodio je jedan eksperiment u kojem je ucestvovalo ukupno 46 pacijenata. Zajednicka karakteristika svih tih pacijenata je da se svi oni plase injekcije, tj. uboda igle.


Propolis protiv kancera

PropolisIako se propolis u pcelarstvu tretira kao sporedni proizvod meda, u prirodnoj medicini ni u kom slucaju ne moze nositi takav epitet. Vec mnogo decenija predstavnici prirodnih metoda lecenja govore o ogromnim lekovitim svojstvima ove supstance.

Propolis je smolasta materija koja potice iz kore i listova drvenastog rastinja kojima pcele "zacementiraju" svoje kosnice. A hiljadama godina unazad med i ostali pcelinji proizvodi upotrebljavaju se u lekovite svrhe.


Lečenje hemoroida - 8 odličnih narodnih recepata

Lečenje hemoroidaHemoroidi ili narodski rečeno šuljevi predstavljaju veća ili manja jastučasta zadebljanja unutar analnog kanala, koja "fino" zatvarajući čmar izazivaju različite tegobe i neprijatnosti. Ovi jastučići postoje kod svih ljudi, ali samo kod nekih osoba dolazi do proširenja koje se javlja pod pritiskom.

Postoje dva tipa hemoroida. Spoljašnji su uglavnom smešteni van anusa i mogu se videti golim okom, dok se unutrašnji nalaze unutar anusa i obično se mogu videti samo uz pomoć anoskopa.


Ulcerozni kolitis i stres

Ulcerozni kolitisBolovi u stomaku i krvavi proliv su karakteristicni znaci kada je dijagnoza ulcerozni kolitis. Ulcerozni kolitis ne pogadja samo starije osobe, vec se moze pojaviti i kod dece. A veliki broj obolelih od ove hronicne bolesti primecuje da im simptomi buknu kada su pod stresom. Opis takvog stanja obicno glasi ovako: "Kada sam pod stresom osecam umor i bolne grceve u stomaku. Ubrzo se razvijaju i karakteristicni simptomi ulceroznog kolitisa..."


Kako nastaje rak?

Kako nastaje rakAndreas Moritz, medjunarodno priznat zdravstveni strucnjak i jedan od najprodavanijih autora danasnjice, objavio je knjigu pod naslovom "Rak nije bolest vec mehanizam prezivljavanja", u kojoj pise kako nastaje rak. U njoj istice da je rak fizicki simptom koji nastaje kao posledica pokusaja da organizam eliminise odredjene životno destruktivne uzroke. Prema tome, rak ne pokusava da unisti telo, vec da ga spase.


Jaja i dijabetes

Jaja i dijabetesIstrazivaci su otkrili da 4 jaja nedeljno moze smanjiti rizik od dijabetesa. Iako su, zna se, puna holesterola, jaja ipak mogu smanjiti opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2 za gotovo 40%. To upucuje na mogucnost da jaja mogu odigrati vaznu ulogu u zaustavljanju epidemije dijabetesa koja se siri svetom.


Koenzim Q10

Naucne cinjenice o koenzimu Q10:

Koenzim Q10Da bi smo objasnili sta je to koenzim moramo prvo objasniti sta su enzimi. Enzimi su proteini koji se nalaze u zivim celijama i koji dovode do odredjenih hemijskih promena. A koenzim deluje sa enzimom da bi u organizmu proizveo odredjenu reakciju. Koenzim Q10 nalazi se u svakoj celiji organizma i od sustinske je vaznosti za olaksavanje procesa kojim se celije snabdevaju energijom.


Melatonin

MelatoninAko imate utisak da vam se preko noci ne spava, a preko dana osecate pospanost, mozda imate problem sa melatoninom. To je supstanca koja regulise svakodnevni ciklus spavanja i budnosti.

Naucne cinjenice o melatoninu:

Melatonin je hormon koji nastaje u organizmu i luci ga epifiza (pinealna zlezda) u mozgu, tokom noci za vreme spavanja. Ovaj hormon je od vitalnog znacaja za odrzavanje normalnog telesnog ritma, narocito ciklusa spavanja i budnog stanja. Melatonin nam naprosto govori kada je vreme za spavanje a kada za budnost.


Nukleinske kiseline (DNK i RNK)

Naucne cinjenice o nukleinskim kiselinama:

Nukleinske kiselineNukleinske kiseline, DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) i RNK (ribonukleinska kiseina), su prisutne u jezgru (nukleusu) svake celije naseg organizma. One su inace od sustinske vaznosti u procesu proizvodnje celija, ucestvuju u procesu njihovog obnavljanja i celijskog metabolizma. Dok sa starenjem ipak dolazi do postupne istrosenosti celija i konacno do njihovog umiranja.


Paradajz sa naucne tacke

ParadajzNaucna istrazivanja sirom planete konstantno beleze sve vise dokaza o izuzetno blagotvornim svojstvima paradajza. Ako brinemo o svom zdravlju u svoju ishranu svakako da moramo uvrstiti i paradajz. Paradajz ne samo da spada u zdravu hranu vec moze posluziti i kao lek. Ovo crveno povrce sadrzi A, B6, C i E vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, gvozdje, magnezijum, mangan i fosfor.

Na prvom mestu, brojnim istraživanjima je dokazan pozitivan uticaj paradajza u cilju prevencije veoma ozbiljnih i rasprostranjenih bolesti iz oblasti kardiologije, a zatim iz onkologije.





Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana