Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Propolis

PropolisIako se propolis u pcelarstvu tretira kao sporedni proizvod meda, u prirodnoj medicini ni u kom slucaju ne moze nositi takav epitet. Vec mnogo decenija predstavnici prirodnih metoda lecenja govore o ogromnim lekovitim svojstvima ove supstance.

Propolis je smolasta materija koja potice iz kore i listova drvenastog rastinja kojima pcele "zacementiraju" svoje kosnice. A hiljadama godina unazad med i ostali pcelinji proizvodi upotrebljavaju se u lekovite svrhe. Zna se da je i Hipokrat koristio propolis za tretiranje cireva i rana. Cuveni travar Nikolas Kalpeper (1616 - 1654) takodje je savetovao da se propolis primenjuje u lecenju rana. Savremeniji travari prosirili su upotrebnu svrhu propolisa kada su poceli shvatati da daje pozitivne rezultate kod suzbijanja simptoma prehlade i upale grla.

Ali propolis kao da ne zna za granice, jer od nedavno naucnici sirom planete pocinju da priznaju da dejstvo ove supstance nije ograniceno samo na lecenje laksih bolesti, nego da moze biti od pomoci u prevenciji jedne veoma ozbiljne, a to je kancer.

Propolis protiv kancera

Postoje ozbiljna naucna istrazivanja kojima su potvrdjena antikancerogena svojstva propolisa. Na primer, naucnici Americke zdravstvene fondacije iz Njujorka ispitali su estere kofeinske kiseline (jedinjenje koje se nalazi u propolisu), jer su vec postojale odredjene indicije da deluje protiv kancera. Studija je vrsena na pacovima kojima je u hranu bila dodavana potencijalno kancerogena supstanca. U toku studije jednoj grupi pacova paralelno su davali i estere kofeinske kiseline iz propolisa. Nakon nekoliko nedelja kod pacova koji su dobijali i propolis razvile su se znatno slabije prekancerozne promene na celijama debelog creva u poredjenju sa pacovima koji nisu uzimali propolis. Na osnovu ove naucne studije ustanovljeno je da propolis moze da inhibira rast kanceroznih celija na debelom crevu.

Mnoga druga istrazivanja takodje su pokazala da propolis zaista moze imati bitnu ulogu u borbi protiv raka. U brazilskom zelenom propolisu izolovana je supstanca pod nazivom artepilin C koji povecava odbrambeni nivo organizma, a imunitet je izuzetno vazna linija odbrane od kancera. Ovo isto tako vazi i za sve ostale vrste propolisa, koje takodje pruzaju DNK zastitu.

Ostala dejstva propolisa

Propolis ima antiinflamatorno dejstvo, jer blokira enzime koji proizvode prostaglandine, materije koje pod odredjenim uslovima mogu da izazovu zapaljenja, povisenu telesnu temperaturu i bolove.

Zahvaljujuci bioflavonoidima propolis pruza zastitu od virusnih infekcija. Virusi su obmotani proteinskim omotacem koji im sluzi kao zastita. Kada dospeju u organizam oni se oslobadjaju tog omotaca i tako prenose infekciju na zdrave celije. Smatra se da bioflavonoidi iz propolisa mogu da blokiraju enzime koji virusima pomazu da se oslobode svog omotaca i postanu opasni po zdravlje. Zato osobe sa oslabljenim imunitetom uz propolis mogu imati jos jednu vrstu zastite.

Propolis je poznat i po tome sto ima pozitivan uticaj na zdravlje usta i zuba, te sprecava nastanak paradontoze. Naucno je dokazano da flavonoidi iz propolisa saniraju upalne procese u ustima i jacaju krvne sudove u desnima, sto umanjuje rizik od razvoja periodontalnih bolesti.Mozda ce vas zanimati:

Lecenje propolisom

Med i cimet (eliksir zdravlja i besmrtnosti)

Biljke protiv rakaSvi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana