Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Lečenje hemoroida - 8 odličnih narodnih recepata

Lečenje hemoroidaHemoroidi ili narodski rečeno šuljevi predstavljaju veća ili manja jastučasta zadebljanja unutar analnog kanala, koja "fino" zatvarajući čmar izazivaju različite tegobe i neprijatnosti. Ovi jastučići postoje kod svih ljudi, ali samo kod nekih osoba dolazi do proširenja koje se javlja pod pritiskom.

Postoje dva tipa hemoroida. Spoljašnji su uglavnom smešteni van anusa i mogu se videti golim okom, dok se unutrašnji nalaze unutar anusa i obično se mogu videti samo uz pomoć anoskopa. Međutim, ako su u pitanju teži slučajevi, unutrašnji hemoroidi mogu da ispadnu iz anusa i tada su jasno primetni. Inače, statistički podaci govore da je čak 80 procenata populacije bar jednom u svom životu imalo problema sa hemoroidima, a od toga 60 posto ima stalne nevolje sa šuljevima.

Od hemoroida uglavnom pate oni koji svoj posao obavljaju iz sedećeg položaja, osobe koje imaju neredovnu ishranu ili jedu začinjenu hranu koja izaziva zatvor, što otežava pražnjenje creva. Takođe, u rizičnu grupu spadaju i oni čiji posao iziskuje stalno napinjanje, poput solista na duvačkim muzičkim instrumentima, duvača stakala itd. Isto tako, stari ljudi koji se naprežu prilikom mokrenja zbog problema sa prostatom mogu zaraditi hemoroide. Kod žena tokom trudnoće i porođaja dolazi do proširenja venskog spleta oko čmara usled pritiska koji vrši uvećana materica. Muke sa hemoroidima imaju i profesionalni vozači, taksisti, daktilografi, sportisti koji podižu veliki teret...

Saveti za one koji predugo sede:
Zbog svega navedenog, lekari preporučuju da oni kojima je priroda posla takva da celo radno vreme provedu sedeći, barem jednom u toku smene naprave desetominutnu pauzu i prošetaju. Osim toga, oni trebaju da tapaciranu stolicu zamene nekom koja ima tvrdu podlogu. Odlična preventiva su i vežbe za trbušne mišiće, jer se tako pospešuje krvotok u oblasti karlice.

Ishrana:
Kada je ishrana u pitanju, preporuka je da se jedu namirnice koje sadrže celulozu, odnosno što više voća i povrća. Takođe, treba jesti crni hleb umesto belog, kuvana jela, voćne kompote i treba piti najmanje 2 litra tečnosti dnevno, najbolje vode. I čajevi su dobrodošli, naročito oni koji deluju protiv šuljeva. Potrebno je izbegavati slana i ljuta jela, sušeno meso, masne obroke i alkohol.

Higijena i nega analnog predela:
Za osobe koje imaju smetnje izazvane hemoroidima jako je važna redovna higijena i obavezno pranje analnog otvora vodom nakon svake stolice. Za premazivanje bolnih mesta postoje razni melemi na biljnoj bazi, kupke, kreme i čepići, pred kojima se suljevi brzo povlače.

8 biljaka kojima možete lečiti hemoroide

Kako lečiti hemoroide? Šuljevi se, osim metodama konvencionalne medicine, mogu uspešno lečiti i metodama narodne medicine koja se zasniva na spravljanju čajeva i melema od lekovitih biljaka. Pročitajte 8 odličnih narodnih recepata za lečenje hemoroida biljkama.

1. Divlji kesten - Svakog dana u toku 2 nedelje pre jela, odnosno 3 puta dnevno, popijte po 20 kapi ekstrakta divljeg kestena. Nakon toga potrebno je napraviti sedmodnevnu pauzu i po potrebni ponoviti terapiju. Divlji kesten se tradicionalno upotrebljava za lečenje hemoroida, ali i proširenih vena na nogama. Možete i sami napraviti mast od divljeg kestena koja je odlična protiv proširenih i natečenih vena: pomešajte 20 gr ekstrakta divljeg kestena i 60 gr ekstrakta lanolina i time mažite hemoroide, pa ih prekrijte zavojem.

2. Leska i crna topola - Napravite smesu od 10 g ekstrakta lišća i kore leske, 10 g lanolina i 25 g masti od pupoljaka crne topole i njome premazujte hemoroide.

3. Judino uvo - Prah od suve gljive izmutite u proključaloj i ohlađenoj vodi. Dobićete pastu koju je najbolje staviti na gazu i time prekriti bolna mesta. Promena gaze se vrši 2 puta u toku dana. Napomena: Maksimalna doza je 150 gr svežih ili 15 gr suvih gljiva sedmično. Pastu ne smeju koristiti trudnice, dojilje i žene koje žele da ostanu u drugom stanju. Takođe, ukoliko postoji krvarenje iz materice ili krvarenje nepoznatog porekla iz anusa, treba izbegavati judino uvo.

4. Kantarion - Recept za mast protiv hemoroida: 100 gr cvetova kantariona stavite u teglu i prelijte sa litrom kukuruznog ili maslinovog ulja. Teglu poklopite i zagrevajte na pari puna 2 sata. Smesu procedite i njome premazujte hemoroide. Da ne bi užegla, mast obavezno držite u frižideru.

5. Mirođija - Prelijte 10 gr mirođije sa 200 ml vrele vode i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon toga popijte. Čaj od mirođije je najbolje piti pred spavanje. Paralelno pripremite i jak čaj: sa 250 ml vrele vode preliti 25 gr mirođije i nakon 2 sata odliti, pa se tim čajem svako veče ispirati. Ova terapija za lečenje hemoroida podrazumeva upotrebu oba čaja i to u trajanju od 6 uzastopnih dana.

6. Hajdučka trava - Sa jednim litrom provrele vode preliti 3 gr hajdučke trave i ostaviti da odstoji 5 minuta, procediti i piti 3 puta dnevno.

7. Žuta zevalica (lanilist) - Sameljite list i cvet ove biljke, skuvajte u mleku i koristite kao oblog protiv hemoroida.

8. Rastavić - Još jedna biljka za lečenje hemoroida. Dobro opranu celu svežu biljku izgnječite dok ne dobije kašastu strukturu i koristite za oblog.



Možda će vas zanimati:

Prirodno lečenje hemoroida (šuljeva)

Prirodni lekovi za proširene vene

Hajdučka trava



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana