Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Jaja i dijabetes

Jaja i dijabetesIstrazivaci su otkrili da 4 jaja nedeljno moze smanjiti rizik od dijabetesa. Iako su, zna se, puna holesterola, jaja ipak mogu smanjiti opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2 za gotovo 40%. To upucuje na mogucnost da jaja mogu odigrati vaznu ulogu u zaustavljanju epidemije dijabetesa koja se siri svetom.

Naucni tim sa Univerziteta u Finskoj, smatra da takav rezultat moze biti posledica unosa hranjivih materija u jajima, te da se na taj nacin poboljsava metabolizam secera i ublazava upala koja dovodi do dijabetesa.

Naime, finski naucnici su 1980. godine poceli da prate prehrambene navike 2.332 muskarca u srednjim godinama. Tokom narednih 20 godina, kod 432 muskarca iz te grupe se razvio dijabetes tipa 2. Analizom nacina ishrane svih 2.332 muskarca ustanovili su da su oni koji su za to vreme jeli otprilike 4 jaja nedeljno bili za 38% u manjem riziku da ce se razboleti, od onih koji su retko kada ili nikada jeli jaja. Tacnije, muskarci koji su jeli 4 jaja nedeljno imali su nizi nivo secera u krvi i bez porasta holesterola. Dok konzumiranje vise od 4 jaja nedeljno nije pruzalo vecu zastitu od dijabetesa.

Kako je ovom studijom primeceno da umerena konzumacija jaja moze biti dobra za zdravlje, tako se ova namirnica moze svrstati u red zdrave uravnotezene ishrane.

Jaja su izvor visoko kvalitetnih proteina, masnih kiselina, vitamina i minerala. Osim toga, u njima se nalazi vise bioaktivnih jedinjenja koja imaju protivupalna svojstva. Medjutim, vise od 4 jaja nedeljno, zbog prevelikog unosa holesterola, moze povecati rizik ne samo od dijabetesa, vec i drugih bolesti.

Najbolje je jesti barena jaja bez dodataka soli i masnoca, jer zasicene masti imaju nepovoljniji uticaj na nivo holesterola u krvi, nego holesterol koji se nalazi u jajima. S obzirom da se sav holesterol nalazi u zumancu, belance se moze jesti bez bojazni da ce povecati holesterol. Proteini iz belanca pomazu da se zadrzi osecaj sitosti, bez uticaja na nivo secera u krvi. Belancevine ne samo da usporavaju varenje, vec takodje usporavaju i apsorpciju glukoze, sto je vrlo korisno za dijabeticare. To je mudar nacin za uzivanje u proteinima i odrzavanje zdravstvenog rizika na minimumu.

Ako želite možete pogledati video



Mozda ce vas zanimati:

Prirodni lekovi za dijabetes

Jaja japanske prepelice

Dijeta protiv holesterola i triglicerida



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana