Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Koenzim Q10

Naucne cinjenice o koenzimu Q10

Koenzim Q10Da bi smo objasnili sta je to koenzim moramo prvo objasniti sta su enzimi. Enzimi su proteini koji se nalaze u zivim celijama i koji dovode do odredjenih hemijskih promena. A koenzim deluje sa enzimom da bi u organizmu proizveo odredjenu reakciju. Koenzim Q10 nalazi se u svakoj celiji organizma i od sustinske je vaznosti za olaksavanje procesa kojim se celije snabdevaju energijom. S godinama starosti, nivo koenzima Q10 potpuno prirodno pocinje da opada. Medjutim, taj nivo u odredjenoj meri moze da se podigne pojacanjem nivoa fizicke aktivnosti.

Nas organizam dobija koenzim Q10 na dva nacina. Njega moze da sintetizuje sam organizam ili da se dobije iz hrane koju jedemo. Dok smo mladi situacija sa ovim koenzimom je uglavnom u savrsenom redu, medjutim njegov nedostatak pojavljuje se medju starijim osobama.

Uloga koenzima Q10 u ljudskom organizmu je veoma bitna i slozena. U Japanu se koenzim Q10 od 1974. godine uspesno koristi u lecenju srcanih oboljenja - godisnje ga upotrebi 6 miliona Japanaca. Nedavne studije navode na pomisao da bi koenzim Q10 mogao da igra vitalnu ulogu u odlaganju procesa starenja. Takodje, on moze da podigne nivo energije, narocito kod osoba koje ne praktikuju fizicko vezbanje.

Moguce koristi od koenzima Q10

Deluje kao antioksidans: Proces starenja ubrzava se pod jakim uticajem slobodnih radikala, a koenzim Q10 je antioksidans koji ih u tome sprecava. Naime, ispitivanja na zivotinjama pokazala su da koenzim Q10 blokira ili usporava peroksidacuju lipida, a to je proces koji potpomaze proizvodnju slobodnih radikala, nestabilnih molekula kiseonika koji kao takvi mogu da ostete celije i prouzrokuju na njima maligne promene. A zna se da slobodni radikali mogu da izazovu pojavu srcanih oboljenja, prevremeno starenje organizma, pa cak i razvoj kancera.

Dakle, raznovrsni antioksidansi kakav je i koenzim Q10 mogu da sprece ostecenje celija od strane slobodnih radikala.

Povoljno utice na srcana oboljenja: Nekoliko naucnih studija je dokazalo da koenzim Q10 podize novo fizicke izdrzljivosti organizma i redukuje anginu kod pacijenata sa ovakvim oboljenjem srca.

U jednoj japanskoj studiji ucestvovalo je 10 muskaraca i 2 zene sa hronicno nestabilnom anginom (srcano oboljenje koje za simptom ima bolove u grudima). Svi ucesnici bili su starosti od 45 do 66 godina. Ispitivanje je bilo sprovodjeno 12 nedelja i podeljeno u tri faze. U fazi 1, pacijentima je davan placebo (lazni preparat). U fazi 2, polovini pacijenata je davan placebo a ostali su dobijali 150mg koenzima Q10 svakog dana (u tri doze po 50mg). U fazi 3, grupe su zamenjene: oni koji su dobijali placebo, presli su na koenzim Q10, i obrnuto. U toku svake faze, pacijenti su bili fizicki testirani na ergometru. Pacijenti koji su dobijali koenzim Q10 imali su manje anginoznih napada i izdrazavali su dugotrajnije fizicko vezbanje od onih koji nisu dobijali taj preparat. Pored toga, manje su posezali za tabletama nitroglicerina, koje olaksavaju anginozne bolove, od pacijenata koji su dobijali placebo.

U Japanu, vec duze vremena koenzim Q10 se koristi za lecenje kongestivnih srcanih mana. A deluje tako sto povecava snagu srcanih misica.

Jos nesto: Naucnim ogledima je potvrdjeno da koenzim Q10 moze da snizi povisen krvni pritisak. Koenzim Q10 je vrlo delotvorna preventiva protiv eventualnog toksicnog delovanja mnogobrojnih lekova, kojima se leci kancer, visoki krvni pritisak i ostale bolesti.

Koenzim Q10 u kozmetici

Danas su veoma popularne kreme koje u sebi sadrze koenzim Q10, i to one protiv bora, tj. protiv starenja koze. Dakle koenzim Q10, ne samo iznutra, vec i spolja cuva mladost i mladolik izgled.

Ovo je potpuno tacno jer sada znamo da koenzim Q10 podstice prirodne procese kojima se nase celije snabdevaju energijom, a ta ista energija je potrebna i nasoj kozi za regeneraciju i zastitu.

Prirodni izvori koenzima Q10

Ako zelimo da sto duze ostanemo zdravi i mladi trebali bismo znati i koji su prirodni izvori koenzima Q10.

Najbogatiji izvori koenzima Q10 u namirnicama su sardina, skusa, losos, govedje iznutrice i crveno meso. Zatim, susamovo ulje, sojino ulje, ulje od kostica grozdja, kikiriki, lesnik. Na poslednjem mestu nalaze se brokoli, spanac, karfiol, beli luk, krompir i recimo šargarepa.

Ipak, hranom se uglavnom unose prilicno male kolicine ove dragocene supstance, pa bi za starije osobe, kada se radi o nadoknadi ovog koenzima, bolji i sigurniji nacin bio unos kroz dodatke ishrani.



Mozda ce vas zanimati:

Prirodno podmladjivanje lica

Prirodne maske za lice

Pet biljaka za vecitu mladost



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana