Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

Margarin treba izbegavati

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Margarin treba izbegavati!

Margarin je na "crnoj listi" namirnica i treba ga izbegavati u širokom luku - čućete u mnogim naučnim diskusijama o zdravoj ishrani. Poneki od nas čak pribegavaju margarinu da bi smanjili nivo holesterola u krvi, misleći da sebi čine dobro. Medjutim, ovo je jako loša ideja. Pa hajde da objasnimo i zašto.

Morali biste da znate da je margarin sastavljen od masnoća životinjskog porekla, ponekad je to i ulje kita, ili od biljnih ulja. A zbog čega nije dobar za zdravlje?

Zato što se njegova proizvodnja zasniva na principu hidrogenizacije, koja očvršćuje tečna ulja. Hidrogenizacija se najčešće vrši u prisustvu katalizatora koji oslobadja margarin od lošeg mirisa, ali mu pritom ostavlja opasne produkte.

Štaviše, ova operacija zahteva visoku temperaturu (180°C), koja u ulju lako može da stvori kancerogene supstance.

Osim toga, hidrogenizacija uništava osnovne masne kiseline, koje su nam u stvari potrebne i neophodne za zdravlje, i pretvara ih u trans masne kiseline (trans masti).

Sada svakako da shvatate da margarin, koji je prošao kroz sav taj proces, da bi na kraju bio ono što jeste, više u sebi nema vitamina i korisnih materija, a umesto njih sadrži štetne materije.

Medjutim, margarin je katkad naknadno "obogaćen" sintetičkim diacetilenom (koji ga aromatizuje), mono i digliceridima, i askorbinskom kiselinom (koja služi kao emulgator). Takodje mu se mogu dodati i drugi vitamini, no uzalud. Margarin nije dobar za zdravlje, otežava varenje i povećava holesterol u krvi. Sadrži visok nivo trans masnih kiselina koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, pa čak i dijabetesa. Treba znati i to da što je margarin čvršći na sobnoj temperaturi, to znači da ima i više trans masnoća.

Na kraju ove analize sledi jedan savet: ako želite da držite dijetu sa malim unosom masnoća, najbolje je trošiti samo malu količinu hladno cedjenog maslinovog ulja, koje će vam pomoći da oslabite i povoljno uticati na jetru. Ukoliko niste na dijeti možete koristiti puter, naravno u razumnim količinama. A margarin upotrebljavati što je moguće redje, i samo onda kada nema drugog izbora.Mozda ce vas zanimati:

Kikiriki puter - da ili ne

Maslinovo ulje

Dijeta protiv holesterola i trigliceridaSvi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2019. Sva prava zadržana