Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Lekoviti zacini

Sta sve leci beli luk

Sveti bosiljak kralj biljaka

Cvekla sprecava starenje

Glog leci srce

Lincura lek za zeludac

Hajducka trava daje snagu

Cicak povoljno utice na jetru

Zalfija spasonosna biljka

Kleka prirodni diuretik

Lipa podstice znojenje

Persun ispira bakterije

Brsljan prociscava bronhije

Piskavica uvecava grudi

Zova spira bolesti

Kopriva lek protiv anemije

Hmelj umiruje nerve

Imela regulator organizma

Brusnica prirodni antibiotik

Kava kava umiruje a ne uspavljuje

Ginko poboljsava pamcenje

Gotu kola povecava IQ

Idjirot za lecenje zavisnosti

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Karanfilic Nostradamusova zastita

Jagorcevina cvet Olimpa

Noni - Indijanski dud

Guarana - Amazonsko oko

Potocarka vodena kraljica

Aloe vera najlekovitija biljka

Pelen za vecno zdravlje

Majcina dusica leci alkoholizam

Macina trava za lecenje steriliteta

Maticnjak lek protiv depresije

Lavanda odlican antiseptik

Valerijana za nesanicu

Ehinacea za imunitet

Nana za stomak

Ruzmarin za cirkulaciju

Eukaliptus za inhalaciju

Podbel za kasalj

Bokvica za lecenje disajnih organa

Cajno drvo protiv upornih gljivica

Cimet za mrsavljenje

Kim leci sve osim smrti

Cuvarkuca za blagostanje

Kantarion za vidanje rana i...

Gavez regenerise celije

Petrovac zaustavlja krvarenje

Zeleni caj sprecava rak

Zen sen cudotvorna biljka

Hibiskus letnje osveženje

Dobra stara cikorija

Stevija zamena za secer

Rastavic korov i lek

Debela koka lek ili otrov

Sremuš medvedji luk

Sladic slatki koren

Virak spas za zene

Crvena detelina i menopauza

Divlji jam i progesteron

Bor i borove iglice

Borove sisarke

Hrast i zir

Slacica i senf

Mango listovi

Maka peruanska

Anis zacin i lek

Kurkuma kao lek

Djumbir protiv migrene

Bela vrba protiv bolova

Neven za kozu

Sipurak i vitamin C

Caj od sene protiv zatvora

Uvin caj za mokraćne kanale

Rtanjski caj

Crni caj

Crni biber

Korijander

Beli slez

Zelena kafa

Konopljika ili vitex

Veronika ili razgon

Trava iva

Divizma

Kamilica

Breza

Arnika

Andjelika

Dong kvaj

Buvac

Zdravac

Zuti nocurak

Maslacak kao lek

Celer i limun protiv holesterola

Gotu kola povecava IQ

Gotu kolaGotu kola (latinski naziv: Centella asiatica) je biljka koja ima sposobnost da poboljša gotovo svaki aspekt mentalnog zdravlja. To je visegodisnja biljka poreklom iz Indonezije, Indije, Japana, Kine, Šri Lanke i Južne Afrike. Uspeva u vodi i oko vode, a njeni listovi i peteljke se koriste kao lek.

Gotu kola je jedna od mnogih biljaka koje izazivaju svetsku paznju u vezi svoje uloge i uticaja na poboljsanje memorije, produzavanje zivotnog veka i drugih pozitivnih uticaja na zdravstvenom planu.

Jedna od glavnih karakteristika koje se odavno pripisuju gotu koli je njena sposobnost da poveca nivo mentalne jasnoce. Zbog toga se u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini ekstrakt ove biljke upotrebljava za podizanje sposobnosti ucenja, poboljšanje memorije, pa cak i kao sredsvo za osvezavanje izgubljenog pamcenja. u Zavodu za farmakologiju, All India Institute of Medical Sciences u New Delhiju, Indija, pokazalo se da vodeni ekstrakt gotu kole povecava kognitivne sposobnosti i sprecava opadanje istih. A kognitivna inteligencija (IQ) je nasa umna sposobnost da opazamo, analiziramo, istrazujemo, donosimo zakljucke i resavamo redovne i vanredne zadatke u svom zivotu. Posto je gotu kola bogata vitaminima B-kompleksa njima se moze pripisati ovakav pozitivan uticaj na mozak. B vitamini u organizmu ucestvuju u procesu pretvaranja ugljenih hidrata u glukozu i na taj nacin omogucavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga.

Pored toga sto povecava intelektualne sposobnosti, gotu kola blagotvorno deluje kod raznih dusevnih poremecaja (osecaj teskobe, depresija, promene raspoloženja, psihicki umor, zbunjenost i šizofrene tendencije). Orijentalni iscelitelji ovu sposobnost biljke pripisuju posebnoj grupi glikozida (saponin glikozidima). Naucno je dokazano da hipoglikemija (nizak nivo secera u krvi) izaziva navedene mentalne poremecaje, a hronicna hipoglikemija može dovesti do trajnog oštecenja mozga.

Medjutim, glikozidi osim secera sadrze jos jednu nesecernu komponentu, a to je aglikon koji ipak moze biti toksican, tako da se sa gotu kolom ne sme preterivati. Obavezno je doziranje prema uputstvu proizvodjaca i najbolje je posle upotrebe od 2 nedelje napraviti barem isto toliko dugu pauzu. Osobe starije od 65 godina trebaju uzimati manju dozu gotu kole. Gotu kola se nikako ne preporucuje za decu. Ne preporucuje se iz lekove koji uticu na jetru (kao sto su na primer lekovi za snizavanje nivoa holesterola u krvi), jer bi se povecao rizik od ostecenja jetre. Zatim, ne preporucuje se u kombinaciji sa sredstvima koja imaju sedativno dejstvo (kao sto je na primer valerijana). Posto gotu kola moze uticati na povecanje nivoa secera u krvi, osobe s dijabetesom je ne bi trebale upotrebljavati bez prethodnog razgovora s lekarom. Osobe s istorijom prekanceroznih ili kancerogenih kožnih lezija, kao što su skvamozne celije, rakom bazalnih celija koze ili melanomom, ne bi trebale koristiti gotu kolu, jer je naucno istrazivanje na misevima pokazalo da podstice rast kancerogenih celija na kozi.

Visoke doze i preterana upotreba gotu kole kod zdravih osoba moze izazvati mucninu, uznemirenost želuca, vrtoglavicu, pospanost ili glavobolju.

Ostala primena gotu kole

Gotu kola je u zapadnim zemljama sveta postala popularno prirodno sredstvo za podsticanje cirkulacije krvi kod osoba sa slabom cirkulacijom u nogama. Najcešce se koristi za lecenje prosirenih vena i hronicne venske insuficijencije, obicno u formi ekstrakta. Razlog za to su odredjene supstance u ekstraktu gotu kole koje se nazivaju triterpeni, a uticu na to da vene budu manje osetljive na degenerativne procese.

Sto se tice istocne medicine tamo se gotu kola vec hiljadama godina upotrebljava za lecenje mnogo sireg spektra bolesti, medju kojima su: hepatitis, sifilis, groznica, cirevi na zelucu, visok krvni pritisak, astma, mentalni umor, epilepsija...
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana