Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Margarin treba izbegavati!

Margarin je na "crnoj listi" namirnica i treba ga izbegavati u širokom luku - čućete u mnogim naučnim diskusijama o zdravoj ishrani. Poneki od nas čak pribegavaju margarinu da bi smanjili nivo holesterola u krvi, misleći da sebi čine dobro. Medjutim, ovo je jako loša ideja. Pa hajde da objasnimo i zašto.

Morali biste da znate da je margarin sastavljen od masnoća životinjskog porekla, ponekad je to i ulje kita, ili od biljnih ulja. A zbog čega nije dobar za zdravlje?

Zato što se njegova proizvodnja zasniva na principu hidrogenizacije, koja očvršćuje tečna ulja. Hidrogenizacija se najčešće vrši u prisustvu katalizatora koji oslobadja margarin od lošeg mirisa, ali mu pritom ostavlja opasne produkte.

Štaviše, ova operacija zahteva visoku temperaturu (180°C), koja u ulju lako može da stvori kancerogene supstance.

Osim toga, hidrogenizacija uništava osnovne masne kiseline, koje su nam u stvari potrebne i neophodne za zdravlje, i pretvara ih u trans masne kiseline (trans masti).

Sada svakako da shvatate da margarin, koji je prošao kroz sav taj proces, da bi na kraju bio ono što jeste, više u sebi nema vitamina i korisnih materija, a umesto njih sadrži štetne materije.

Medjutim, margarin je katkad naknadno "obogaćen" sintetičkim diacetilenom (koji ga aromatizuje), mono i digliceridima, i askorbinskom kiselinom (koja služi kao emulgator). Takodje mu se mogu dodati i drugi vitamini, no uzalud. Margarin nije dobar za zdravlje, otežava varenje i povećava holesterol u krvi. Sadrži visok nivo trans masnih kiselina koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, pa čak i dijabetesa. Treba znati i to da što je margarin čvršći na sobnoj temperaturi, to znači da ima i više trans masnoća.

Na kraju ove analize sledi jedan savet: ako želite da držite dijetu sa malim unosom masnoća, najbolje je trošiti samo malu količinu hladno cedjenog maslinovog ulja, koje će vam pomoći da oslabite i povoljno uticati na jetru. Ukoliko niste na dijeti možete koristiti puter, naravno u razumnim količinama. A margarin upotrebljavati što je moguće redje, i samo onda kada nema drugog izbora.



Mozda ce vas zanimati:

Kikiriki puter - da ili ne

Maslinovo ulje

Dijeta protiv holesterola i triglicerida



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana