Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Organska hrana

Makrobioticka ishrana

Integralne zitarice

Mahunarke

Ishrana i zablude

Hrana kao ljudski organi

Morske alge

Riblje ulje

Kokosovo ulje

Masline i maslinovo ulje

Lan i laneno ulje

Susam beli i crni

Cija semenke

Leblebija i njena svojstva

Azuki pasulj

Javorov sirup

Jaja japanske prepelice

Med eliksir zdravlja

Orah hrana za mozak

Indijski orah

Badem snizava holesterol

Surutka prijatelj jetre

Kozje mleko

Jogurt produzava zivot

Rukola podize nivo energije

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Cokolada i kakao

Sok od sargarepe

Celer i limun protiv holesterola

Pomorandza zimi i leti

Limun i rak

Med i cimet za dugovecnost

Nar za plodnost

Borovnica za vid

Cicoka za dijabeticare

Namirnice za detoksikaciju

Namirnice protiv holesterola

Hrana za mrsavljenje

Hrana za srecu

Vitamini u tegli

5 sljiva dnevno

6 stabljika maslacka

Graviola leci rak

Mangostin lekovito tropsko voce

Japanska kaki jabuka

Aronija sibirska borovnica

Godži bobice za zdravlje ljudi

Acai bobice

Malina

Sumske jagode

Grozdje i vino

Kupine i kupinovo vino

Tresnje protiv reume

Visnje za bolji san

Grasak ubrzava metabolizam

Cvekla sprecava starenje

Breskva za pravilan rast

Kajsija i njena kostica

Jedan kivi dnevno

Spargla i asparagin

Lubenica i likopen

Dinja sadrzi zeaksantin

Paradajz cisti organizam

Brusnica jak antioksidans

Jabuka najbolja preventiva

Jabukovo sirce

Medno sirce

Voda i limun

Da li je soja zdrava

Kako se pravi senf

Kikiriki puter - da ili ne

Psenicne mekinje

Psenicne klice

Kukuruz

Ovas ili zob

Proso

Heljda protiv hipertenzije

Paprika bogata fitohemikalijama

Beli luk kao lek

Crni luk

Crvena i crna rotkva

Ljuta cili paprika

Kinoa hrana astronauta

Kupus za drugu planetu

Cimet za mrsavljenje

Articoka plemeniti pupoljak

Avokado

Brokoli

Bundeva

Zdrava domaca zimnica

Godži bobice za zdravlje ljudi

Godži bobiceGodži bobice (koje potiču od kineske biljke čiji je latinski naziv Lycium barbarum) su takođe poznate kao vučje bobice ili goji bobice. Poput mnogih biljaka koje potiču iz Azije, tako i godži bobice imaju mnoge pozitivne efekte za zdravlje ljudi. Pa da nabrojimo:

1. Antioksidansi u godži bobicama
Godži bobice sadrže vitamin C, kao i vitamin B2, vitamin A, gvožđe i selen. Istraživanja su otkrila da su godži bobice dobre za podsticanje pravilnog rasta ćelija i da antioksidansi koji se nalaze u njima deluju veoma moćno u prevenciji bolesti. Jedan od interesantnih nalaza je da godži bobice mogu pomoći da se snizi nivo glukoze u krvi i takođe utiču na snižavanju holesterola kod nekih ljudi.
Antioksidansi u godži bobicama mogu povećati funkciju imunog sistema i mogu poboljšati dugoročno zdravlje.

2. Godži bobice protiv raka
Male, mesnate bobice, poput godži bobica, sadrže antioksidantna jedinjenja poznata kao polifenoli - koji štite od razvoja raka. Ovi antioksidansi se bore protiv, umanjuju i popravljaju oštećenja ćelija koja proizilaze iz inflamacije i oksidativnog stresa od slobodnih radikala, sprečavajući verovatnoću razvoja kanceroznih tumora. Antioksidansi poput onih u godži bobicama mogu da poboljšaju efikasnost hemoterapije slabljenjem ćelija tumora.
Klinička studija sprovedena na 79 pacijenata obolelih od raka 1994. godine, utvrdila je da je kombinacija imunoterapije sa polisaharidima biljke Lycium barbarum (pronađenim u godži bobicama) bila uspešnija u lečenju pacijenata sa različitim oblicima raka od onih koji su dobili samo imunoterapiju.3. Zaštita od UV zračenja
Sok dobijen iz godži bobica može da smanji količinu oštećenja koje potiče od ultraljubičastog zračenja. Prema studiji objavljenoj u januaru 2010. godine, miševi koji su konzumirali sok od godži bobica su imali značajno smanjenu inflamatornu reakciju na sunce usled produžene stimulacije ultraljubičastim zračenjem. Istraživači veruju da su neki od antioksidanata pronađenih u godži bobicama odgovorni za ovu zaštitu, sprečavajući oksidativna oštećenja koja bi inače indukovala inflamatorni, odnosno zapaljenski odgovor.

4. Zaštita zdravlja očiju
Prema studiji objavljenoj u februaru 2011. godine, svakodnevno konzumiranje godži bobica tokom 90 dana značajno pomaže u prevenciji akumulacije meke druze u očima starijih pacijenata, što je rani znak upozorenja na makularnu degeneraciju. Tačan mehanizam koji stoji iza ovog efekta je trenutno nejasan. Taurin, jedinjenje koje se nalazi u godži bobicama, takođe deluje korisno u usporavanju razvoja problema očiju vezanih za dijabetes.

5. Za šta su još dobre godži bobice?
Antioksidansi koji se nalaze u godži bobicama najbolje deluju u borbi protiv bolesti jetre. Ljudi koji žele da zaštite svoju jetru od alkohola ili lekova, treba da koriste godži bobice.
Iako je njihova primarna uloga u prevenciji bolesti, takođe je utvrđeno da godži bobice mogu da pomognu u povećanju plodnosti kod žena i mogu poboljšati seksualnu funkciju kod muškaraca. Jedan od razloga za to je što ove bboice poboljšavaju cirkulaciju u celom telu, omogućavajući ljudima da obavljaju niz različitih aktivnosti na najboljem mogućem nivou.
Sve u svemu, godži bobice su popularne ne samo za jednu svrhu, već zato što pomažu da se poboljša zdravlje tela na mnogo različitih načina. Istraživanja su pokazala da godži bobice imaju značajnu moć da sprečavaju i pomažu u lečenju različitih bolesti, uključujući i rak.

6. Kako se jedu godži bobice?
Godži bobice su dostupne kao sveže mahom u oblastima u kojima ih najviše ima (kao npr. u Kini) i tamo gde se uzgajaju, a najčešće su nam dostupne kao sušene godži bobice ili sok od godži bobica.
Najbolje je da koristite suve godži bobice za doručak sa žitaricama, ovsenom kašom ili nemasnim jogurtom. Takođe se odlično slažu sa sirovim orasima i tamnom čokoladom. Možete da se odlučite i za sok ili čaj od godži bobica.

Preporučena dnevna doza za godži bobice
Preporučena dnevna doza za godži bobice je 10-30 g na dan.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana