Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Lekoviti zacini

Sta sve leci beli luk

Sveti bosiljak kralj biljaka

Cvekla sprecava starenje

Glog leci srce

Lincura lek za zeludac

Hajducka trava daje snagu

Cicak povoljno utice na jetru

Zalfija spasonosna biljka

Kleka prirodni diuretik

Lipa podstice znojenje

Persun ispira bakterije

Brsljan prociscava bronhije

Piskavica uvecava grudi

Zova spira bolesti

Kopriva lek protiv anemije

Hmelj umiruje nerve

Imela regulator organizma

Brusnica prirodni antibiotik

Kava kava umiruje a ne uspavljuje

Ginko poboljsava pamcenje

Gotu kola povecava IQ

Idjirot za lecenje zavisnosti

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Karanfilic Nostradamusova zastita

Jagorcevina cvet Olimpa

Noni - Indijanski dud

Guarana - Amazonsko oko

Potocarka vodena kraljica

Aloe vera najlekovitija biljka

Pelen za vecno zdravlje

Majcina dusica leci alkoholizam

Macina trava za lecenje steriliteta

Maticnjak lek protiv depresije

Lavanda odlican antiseptik

Valerijana za nesanicu

Ehinacea za imunitet

Nana za stomak

Ruzmarin za cirkulaciju

Eukaliptus za inhalaciju

Podbel za kasalj

Bokvica za lecenje disajnih organa

Cajno drvo protiv upornih gljivica

Cimet za mrsavljenje

Kim leci sve osim smrti

Cuvarkuca za blagostanje

Kantarion za vidanje rana i...

Gavez regenerise celije

Petrovac zaustavlja krvarenje

Zeleni caj sprecava rak

Zen sen cudotvorna biljka

Hibiskus letnje osveženje

Dobra stara cikorija

Stevija zamena za secer

Rastavic korov i lek

Debela koka lek ili otrov

Sremuš medvedji luk

Sladic slatki koren

Virak spas za zene

Crvena detelina i menopauza

Divlji jam i progesteron

Bor i borove iglice

Borove sisarke

Hrast i zir

Slacica i senf

Mango listovi

Maka peruanska

Anis zacin i lek

Kurkuma kao lek

Djumbir protiv migrene

Bela vrba protiv bolova

Neven za kozu

Sipurak i vitamin C

Caj od sene protiv zatvora

Uvin caj za mokraćne kanale

Rtanjski caj

Crni caj

Crni biber

Korijander

Beli slez

Zelena kafa

Konopljika ili vitex

Veronika ili razgon

Trava iva

Divizma

Kamilica

Breza

Arnika

Andjelika

Dong kvaj

Buvac

Zdravac

Zuti nocurak

Maslacak kao lek

Celer i limun protiv holesterola

Čaj od sene protiv zatvora

Čaj od seneMnogi već uveliko znaju da je čaj od sene veoma popularan i efikasan protiv zatvora. Zbog toga je, može se reći, postao specijalizovan čaj za pražnjenje creva, jer deluje i kod upornih zatvora stolice. Ima zaslužno mesto na našem sajtu, pa hajde da prodiskutujemo o njemu.

Dakle, sena (latinski naziv: Cassia angustifolia) je biljka koja se obično koristi zbog svog laksativnog svojstva. Ova biljka inače deluje interakcijom sa ba kterijama u digestivnom traktu, što dovodi do crevnih kontrakcija. Ove kontrakcije su uzrokovane derivatima antrakinona (sena glikozidi ili senozidi), koji su sadržani u seni. Glavni oblici ovih glikozida se često nazivaju: A, B, C i D. Kako lišće, tako se i mahune sene koriste za postizanje laksativnog efekta. Medjutim, mahune su manje moćne od lišća.

Biljka sena se koristi u Indiji već hiljadama godina kao laksativno sredstvo. U nastavku teksta opisaćemo: kako deluje, kako se koristi, kako se priprema i u kojim slučajevima se ne sme upotrebljavati čaj od sene.

Kako deluje čaj od sene?

Sena sadrži glikozide, koji su grupa organskih jedinjenja, koja se obično nalaze u biljkama. Ova jedinjenja deluju kao laksativ ''izglađivanjem'' mišića, kako se svarena hrana kreće kroz creva. To pomaže da se poboljša obim stolice i da se ona izbaci iz debelog creva. Proces je izazvan lancem masnih kiselina koje podstiču varenje, fermentaciju i uspešno pretvaraju glikozide u purgativne agense (sredstva za čišćenje creva).

Kako se koristi sena kao lek protiv zatvora?

Senu, dakle, uglavnom koriste ljudi koji pate od zatvora. Za olakšanje ove tegobe, osoba treba da uzme 1/2 kašičice tečnosti, ili jednu kapsulu ili tabletu od 50 ili 100 mg, ekstrakta sene. Nakon uzimanja sene, stolica bi trebalo da bude u roku od 6-12 sati. Čaj od sene protiv zatvora se koristi širom planete, bez obzira na to što nema baš naročito prijatan ukus, jer zaista postoje situacije kada cilj ne bira sredstvo. I ne samo to, već je biljka sena čest sastojak i u komercijalnim laksativnim sredstvima.Kako se priprema čaj od sene protiv zatvora?

Da biste pripremili čaj od sene protiv zatvora, potrebno je da sledite sledeće uputstvo:
Pripremite 1 kašiku osušenih i usitnjenih listova sene, te ih stavite u šolju za čaj. Prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji 20-ak minuta, uz češće mešanje. Procedite i pijte čaj od sene.

Najbolje je da ostavite da ovaj čaj odstoji 2-3 h (ako ne i više) i da ga popijete pre spavanja. Na taj način ćete efikasnije izlečiti crevne tegobe.

Kada se koristi čaj od sene protiv zatvora, biće potrebno do 12 sati da doživite olakšanje. Preporučuje se da uzmete ovaj pre spavanja, tako da do olakšanja može doći do ujutru.

Uvek pravite svež napitak za konzumiranje. Čaj od mahuna sene daje blaži čaj nego lišće, jer su mahune manje potentne od lišća.

Kada koristite čaj od sene protiv zatvora, nikada ga nemojte piti duže od 7 uzastopnih dana. Takođe, čaj od sene ne treba da koriste trudnice ni dojilje. Nemojte davati čaj od sene deci ispod 12 godina starosti.

Sena je relativno jak laksativ, a treba se uzeti u umerenim dozama, samo kada je to potrebno. Poznato je da se stvara zavisnost korišćenjem čaja od sene, tako da ne treba da se koristi svakodnevno. Ako je zatvor ekstreman, obratite se lekaru.

Ko ne sme da koristi čaj od sene, ni senu kao lek uopšte?

Osobe koje pate od crevnih blokada, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hemoroida ili čireva ne bi trebalo da koriste senu. Senu takođe ne bi trebalo da uzimate ako već koristite lekove za srce ili diuretike.

Ponekad može da se javi dijareja kada koristite senu, s obzirom da je ovde u pitanju jak laksativ. Zbog toga je pametno da uvek počnete sa manjim dozama, kako biste videli kako će vaš organizam da odreaguje na ovaj prirodni lek.

U svakom slučaju dobro je poznavati i druge alternative. o kojima smo pisali na stranici "Prirodni lekovi protiv zatvora", pa se slobodno možete informisati.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana